Myyjän vastuu asuntokaupassa

Asuntooni on tulossa mittava remontti lähiaikoina. Remonttikustannukset eivät ole vielä täysin selvillä. Vielä on epäselvää mikä on taloyhtiön vastuu asiassa. Myyjälle on mennyt reklamaatio asiasta. Asunnon kauppakirjat on kirjoitettu vajaa kaksi vuotta sitten. Hallintaoikeus on siirtynyt 1.5.2017. Katsotaanko kaksi vuotta täyttyvän hallinnan  luovutus päivästä? Voinko hakea myyjältä hinnan alennusta vielä 1.5. jälkeen, koska reklamaatio on kuitenkin tehty?

Lakimies Kristian Krokfors vastaa:

Asiasi koskee ilmeisesti käytetyn asunnon kauppaa, kun viittaat kahden vuoden aikamääreeseen. Reklamaatiosäännös on erilainen uuden asunnon kaupan osalta. Oletan myös, että olet tehnyt reklamaation kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta (kohtuullinen aika määräytyy aina tapauskohtaisesti, mutta kyse on asuntokaupan osalta lähtökohtaisesti muutamasta kuukaudesta).

Kahden vuoden määräaika koskee nimenomaan reklamaation tekemistä (laissa käytetään termiä virheilmoitus). Reklamoinnin kahden vuoden määräaika alkaa kulua vasta hallinnan luovutuksesta, jos hallinnan luovutus on tapahtunut kaupanteon jälkeen. Mikäli hallinnanluovutus tapahtui ennen kaupantekoa, lasketaan määräaika kaupantekopäivästä. Kahden vuoden määräaika alkaa siis tapauksessasi kulua aikaisintaan 1.5.2017.

Sinun tulee ilmoittaa reklamaatiossa mistä virheessä on tarkalleen kyse ja myös mitä vaatimuksia esität virheen johdosta. Sinun ei vielä ole pakko ilmoittaa vaatimuksen tarkkaa rahamäärää, jos sitä ei vielä pysty selvittämään, mutta vaatimuksesi tulisi olla mahdollisimman tarkka. Mikäli et ole vielä reklamaatiossasi ilmoittanut mitä vaatimuksia tulet esittämään, voit täydentää reklamaatiota ennen kuin kahden vuoden määräaika on kulunut umpeen.

Jos myyjä on yksityishenkilö tai jos olet ostanut asunnon yritykselle, voi kauppasopimuksessa olla poikettu reklamaatiosäännöksestä. Näissä tapauksissa kannattaa siis myös tarkistaa, jos kauppakirjassa on sovittu asiasta toisin.