Lahjan ja ennakkoperinnön verotus

Äidiltäni jäi hieman perintöä ja nyt haluaisin antaa pojalleni 20 000 euroa. Kannattaako minun antaa se verotuksen kannalta lahjana vai ennakkoperintönä? Kummasta menee vähemmän veroa? Haluan nimenomaan antaa kaiken kerralla.

Lakimies Martin Löfman vastaa:

Verotuksellisesti on järkevää hyödyntää verovapaat lahjat jakamalla jo elinaikana pienempiä lahjoja. Halusit kuitenkin antaa koko summan kerralla, joten verovapaa lahja ei tule kysymykseen.

Ennakkoperinnöstä maksetaan lahjaveroa samalla tavalla kuin lahjastakin silloin, kun ennakkoperintö saadaan. Ennakkoperintö ja lahja eroavat verotukselliselta kohtelultaan vain lahjanantajan kuoleman jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa ja perinnönjaossa. Ennakkoperinnöstä maksetaan siis lahjaveroa, mutta ennakkoperintö otetaan huomioon myös perintöverotuksessa. Aiemmin lahjasta maksettu lahjavero vähennetään myöhemmin perinnöstä määrättävästä perintöverosta.

Muut kuin ennakkoperinnöt, eli tavalliset lahjat otetaan huomioon perinnönjättäjän eli lahjanantajan kuoleman jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa vain, jos perillinen on saanut tällaisen lahjan kolmen viimeisen vuoden kuluessa ennen perinnönjättäjän kuolemaa.

Perintöverotuksen progression vuoksi ennakkoperinnön veroseuraamukset, aikanaan maksettavaan perintöveroon, nousevat useimmiten lahjaa korkeammiksi. Jotta pystyisi arvioimaan minkä suuruiseksi perintövero muodostuu, pitäisi myös olla arvio perittävän omaisuuden kokonaisarvosta.

Asia ei siis ole aivan yksiselitteinen, joten ole mielellään yhteydessä, jos haluat perusteellisemman arvioinnin kokonaistilannettasi huomioiden.

rahakuva