Asumisoikeussopimus

Isäni velkaantui ja menetti talon, mutta talon osti veljeni. Isäni ja äitini asuvat talossa edelleen. Voiko ikuisen asumisoikeussopimuksen tehdä isäni, äitini ja veljeni kesken vai tarvitaanko siihen jokin viranomainen, jos tarvitaan niin kuka ja mitä muuta siihen vaaditaan? Tarvitaanko todistajia tai hyväksyntä joltain taholta? Mitä sopimuksessa pitää lukea ja mainita?

Lakimies Jaakko Pohjala vastaa:

Kyllä sopimuksen asunnon käyttöoikeudesta voivat tehdä kohteen omistaja ja sitä asuntona käyttävä ihan keskenään, eli viranomaisia tai todistajia ei tarvita. Sopimuksen voivat tehdä siis veli asukkaiden, eli isäsi ja äitisi kanssa.

Yleensä tällöin on kyse huoneiston vuokrasopimuksesta, jossa sovitaan asumisoikeudesta (eli huoneiston käyttöoikeudesta) ja sen vastikkeena vuokran maksusta. Vuokrasta ei välttämättä tarvitse sopia, jolloin on kyse vastikkeettomasta huoneiston käyttöoikeudesta. Tällainen vastikkeeton käyttöoikeus voi olla asukkaalle verottajan mielestä veronalainen etuus. Vuokrakuluihin on mahdollisesti saatavissa Kelan asumistukea.

Sopimuksessa olisi siis syytä mainita ainakin osapuolet, huoneiston tiedot, sopimuksen kesto, mahdollinen vastike eli vuokra sekä se, kuka maksaa talon juoksevat kulut (vesi, sähkö, jäte- ym. maksut sekä kiinteistöverot jne.).

näyttökuva 2019-1-23 kello 10.05.17