Lakimies vastaa

Lakiareenassa voit kysyä lakimieheltä neuvoa sinua askarruttavaan lakikysymykseen. Voit myös selata Lakiareenaan jo jätettyjä lakikysymyksiä ja lakimiesten niihin antamia vastauksia.

Mitä sinä haluaisit kysyä lakimieheltä? Jätä oma kysymyksesi tästä!

Avoparin yhteinen asunto

Avopari on ostamassa ensimmäistä yhteistä asuntoaan, jonka omistussuhde tulee olemaan noin 1/4 ja 3/4. Pari haluaa tehdä keskinäisen sopimuksen, jossa ilmenee omistussuhde ja asuntoon mahdollisesti oston jälkeen tulevien remontti tai muiden kustannusten jakautumisen omistussuhteen mukaisesti.

Perilliset velkaa kuolinpesälle

Miten toimitaan tilanteessa, jossa jakamattomassa kuolinpesässä on kolme perillistä ja näistä kaksi on velkaa vainajalle (eli nyt kuolinpesälle) merkittävän summan? Kuolinpesässä on lisäksi kiinteistö, mutta ei käteisvaroja. Maksavatko velalliset osakkaat kolmannelle perijälle tämän osuuden omista varoistaan, kun sitä ei voi kuitata perintöosuudesta? Entä mitä tehdä, kun on epäilys, että kiinteistön arvo on arvioitu alakanttiin?

Perintö

Olen 67 v eläkeläinen, jolla on vaimo ja aikuinen poika. Miten pitää toimia, että kuoltuani puolet pörssiomaisuudestani ja pankkitalletuksistani siirtyy pojalleni? Meillä on vaimon kanssa yhteinen pankkitili. Arvo-osuustili on minun nimissäni.

Perinnön jakautuminen

Olen naimisissa ja varakkaampi kuin puolisoni. Omistamme yhteisen asuntomme puoliksi minkä lisäksi omistan 2 osakehuoneistoa. Jos puolisoni kuolee ennen minua, miten omaisuus jaetaan minun (lapseton) ja puolisoni neljän lapsen kesken?

Perunkirjoitus lesken jälkeen

Olemme sisarusteni kanssa tekemässä perunkirjoitusta äidin jälkeen. Isä on kuollut aiemmin, mutta ositusta tai perinnönjakoa emme ole äidin eläessä tehneet. Vanhemmillamme ei ollut avio-ehtoa. Pitääkö nyt äidin perukirjassa ilmoittaa myös isän omaisuus ja miten tämä tehdään?

Lainan takaisinmaksu

Olen lainannut rahaa toiselle henkilölle, joka ei ole maksanut velkaansa takaisin vaikka sovittu maksupäivä on jo mennyt. Miten voin saada saatavani maksuun?

Riita auton korjauskuluista

Teetimme korjauksen autoon autokorjaamolla, suullisesti sovittiin että jos korjaus ylittää 300€ niin korjaamo ottaa yhteyttä. Kun auto oli valmis lasku oli lähes 1000€. Korjaamo ei suostu luovuttamaan autoa ennen kuin lasku on kokonaan maksettu, mitä tehdä?

Potilasvahinko

Miten minun tulisi toimia potilasvahingon selvittämisessä? Laadinko ensin Vahinkoilmoituksen Potilasvahingosta itse ja missä vaiheessa tulisi ottaa mukaan lakimies ilmoituksen ja liitteiden osalta katsomaan että kaikki tarvittava on mukana?