Lakimies vastaa

Lakiareenassa voit kysyä lakimieheltä neuvoa sinua askarruttavaan lakikysymykseen. Voit myös selata Lakiareenaan jo jätettyjä lakikysymyksiä ja lakimiesten niihin antamia vastauksia.

Mitä sinä haluaisit kysyä lakimieheltä? Jätä oma kysymyksesi tästä!

Taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuu

Millä perustein taloyhtiö voi kieltäytyä huoneiston kylpyhuoneen alkuperäisen, käyttöikänsä päähän tulleen vesieristeen uusimisesta/kunnostamisesta? Voiko yhtiöjärjestyksessä määrätä kunnossapitovastuusta toisin, vaikka kyse on kiireellisestä kunnossapitotyöstä, joka on tarpeen lisävahingon välttämiseksi?

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimukseni alkoi 1.12.2018 ja se on vuoden määräaikainen (päättymispäivä 30.11.2019).  Ensimmäistä irtisanomispäivää ei ole erikseen ilmoitettu, joten voinko ilmoittaa muuttavani 30.11. vai joudunko maksamaan joulukuun vuokran? Maksoin vuokravakuutta kahden kuukauden vuokran verran. Jos en maksa joulukuun vuokraa ja se otetaan vuokravakuudesta, niin saanko loput vakuudesta itselleni?

Palkanmaksun myöhästyminen työsuhteen päättyessä

Olin määräaikaisessa työsuhteessa, joka päättyi 17.5. Palkanmaksupäiväksi oli merkitty myös 17.5. Työnantaja sanoi, että palkanmaksu saattaa myöhästyä muutaman päivän mutta palkka on tähän mennessä myöhässä jo yli 20 päivää. Miten viivästyskorot ja korvaukset määräytyvät?

Päivittäinen enimmäistyöaika

Laissa on määrätty poikkeussäädöksiä lukuunottamatta, että vuorokaudessa saa tehdä töitä enintään kahdeksan tuntia. Onko tämän säädöksen kiertäminen jotenkin mahdollista, esimerkiksi työskentelemällä eri paikoissa vai ”pakottaako” laki ottamaan lainaa, kun estetään rahan hankkiminen. Ja mitä seurauksia siitä on jos säädöksiä ei noudata?

Omaisuuden erottelu avoliitossa

Elämme avoliitossa puolisoni kanssa yhteisesti omistetussa omakotitalossa ja asuntolaina on yhteinen. Olemme puolisoni kanssa riitautuneet. Talo pitäisi myydä mutta emme pysty keskustelemaan asiasta. Miten pystyn ”pakottamaan” puolisoni talon myyntiin?

Vuokra-asunnon tavanomainen kuluminen ja lemmikit

Olemme vuokraamassa asunnon ja omistamme kissan. Vuokrasopimuksessa lukee: ”Kotieläinten aiheuttamat jäljet eivät ole tavanomaista kulumista. Asukas vastaa kotieläinten tekemistä mahdollisista vahingoista”. Voiko tuohon mainintaan vedoten vaatia mitä vain ”kotieläimen jälkenä” korvattavaksi? Meitä huolettaa jos alkutarkastuksessa jää jotain huomaamatta ja pois muuttaessa kaikki tavanomainen kuluma onkin ”kotieläimen aiheuttamia jälkiä”?

Perillisen velat ulosotossa

Henkilö on kuollut muutama vuosi sitten. Perillisiä ovat kaksi lasta ja leski. Perintöä ei ole vielä ositettu. Toisella lapsista on velkoja ulosotossa. Ulosottomies ei ole vielä koskenut perintöön, mutta on ilmoittanut, ettei sille saa tehdä mitään. Tilanne on muuttunut nyt niin, että ulosottomies ei saa enää velkoja muista tuloista. Jos ositus suoritetaan, pitääkö koko perintö osittaa? Miten kannattaa toimia vai joudummeko tekemään kaiken ulosottomiehen kautta?

Avioero ja yhteinen omistusasunto

Jos pariskunta omistaa asunto-osakkeen 50-50 ja tulee ero. Toinen muuttaa omistusasunnosta vuokra-asuntoon ja omistusasuntoon jäänyt alkaa vaatia yhtiövastikkeesta puolia kuukausittain. Eikö yhteiseen asuntoon jääneen henkilön pitäisi maksaa pois muuttaneelle vuokraa siitä, että hän asuu asunnossa mistä toinen omistaa puolet?

Taloyhtiön osakkaiden velvollisuus henkilökohtaiseen työhön

Asunto-osakeyhtiössä talonmies irtisanoutui. Hallitus päätti osakkaiden tietämättä olla palkkaamatta uutta talonmiestä. Hallitus ilmoitti kuun alussa että tästä kuusta lähtien ei ole talonmiestä ja hommat jaetaan osakkaille. Vastike pysyi samana. Voiko hallitus päättää keskenään talonmiehenhommien siirron osakkaille?

Myyjän vastuu asuntokaupassa

Asuntooni on tulossa mittava remontti lähiaikoina. Remonttikustannukset eivät ole vielä täysin selvillä. Vielä on epäselvää mikä on taloyhtiön vastuu asiassa. Myyjälle on mennyt reklamaatio asiasta. Asunnon kauppakirjat on kirjoitettu vajaa kaksi vuotta sitten. Hallintaoikeus on siirtynyt 1.5.2017. Katsotaanko kaksi vuotta täyttyvän hallinnan  luovutus päivästä? Voinko hakea myyjältä hinnan alennusta vielä 1.5. jälkeen, koska reklamaatio on kuitenkin tehty?

Perinnönjako perittävän sisaruksille

Äitini sisko kuoli ja nyt mietimme miten perinnönjako menee. Vainajalla ei ollut lapsia eikä hän ollut koskaan naimisissa. Sisaruksia hänellä oli neljä, joista kaksi on elossa (äitini ja hänen siskonsa). Nyt on epäselvää meneekö vainajan omaisuus hänen elossa oleville sisaruksilleen vai jaetaanko perintö myös kuolleiden sisarusten lapsille.

Yhdistyslaki ja äänioikeus

Erään rekisteröidyn urheiluseuran säännöissä sanotaan näin: ”Äänioikeus yhdistyksen vuosikokouksessa on jokaisella jäsenmaksunsa maksaneella jäseneksi hyväksytyllä toimivalla jäsenellä”. Voidaanko tämän säännön perusteella evätä äänioikeus vuosikokouksessa sellaiselta seuran jäseneltä, joka ei ole aktiivinen toimija seurassa, eli ei esim. toimi valmentajana tai muissa seuran tehtävissä?

Potilasvahinkoilmoitus

Miten minun tulisi toimia potilasvahingon selvittämisessä? Laadinko ensin vahinkoilmoituksen potilasvahingosta itse ja missä vaiheessa tulisi ottaa mukaan lakimies ilmoituksen ja liitteiden osalta katsomaan että kaikki tarvittava on mukana?

Asumisoikeussopimus

Isäni velkaantui ja menetti talon, mutta talon osti veljeni. Isäni ja äitini asuvat talossa edelleen. Voiko ikuisen asumisoikeussopimuksen tehdä isäni, äitini ja veljeni kesken vai tarvitaanko siihen jokin viranomainen, jos tarvitaan niin kuka ja mitä muuta siihen vaaditaan? Tarvitaanko todistajia tai hyväksyntä joltain taholta? Mitä sopimuksessa pitää lukea ja mainita?

Lahjan ja ennakkoperinnön verotus

Äidiltäni jäi hieman perintöä ja nyt haluaisin antaa pojalleni 20 000 euroa. Kannattaako minun antaa se verotuksen kannalta lahjana vai ennakkoperintönä? Kummasta menee vähemmän veroa? Haluan nimenomaan antaa kaiken kerralla.

Vuokranmaksu remontin aikana

Asunnossani on ollut remontti kahden kuukauden ajan. Tämän seurauksena asunnossa ei ole ollut suihkua, wc-pönttöä, jääkaappia tai hellaa. Lisäksi asunto on ollut täynnä työkaluja ja rakennusmateriaalia, joten liikkuminen siellä olisi ollut todella hankalaa. Kysymykseni koskee vuokranmaksua. Voidaanko minulta vaatia vuokranmaksua remontin ajalta kun asunto on käytännössä asuinkelvoton?

Avioero-osituksen kohtuullistaminen

Olen lukenut että ositusta voidaan kohtuullistaa, mikäli liitto on ollut lyhyt ja useissa tapauksissa on lyhyyden kriteerinä 5 vuotta. Onko osituksen tasingon määräytymisen suhteen merkittävää se, että 1. hakemus on tehty vähän ennen 5 vuoden täyttymistä? Vai ratkaiseeko lopullisen eron päivämäärä?

Avoparin yhteinen asunto

Avopari on ostamassa ensimmäistä yhteistä asuntoaan, jonka omistussuhde tulee olemaan noin 1/4 ja 3/4. Pari haluaa tehdä keskinäisen sopimuksen, jossa ilmenee omistussuhde ja asuntoon mahdollisesti oston jälkeen tulevien remontti tai muiden kustannusten jakautumisen omistussuhteen mukaisesti.

Perilliset velkaa kuolinpesälle

Miten toimitaan tilanteessa, jossa jakamattomassa kuolinpesässä on kolme perillistä ja näistä kaksi on velkaa vainajalle (eli nyt kuolinpesälle) merkittävän summan? Kuolinpesässä on lisäksi kiinteistö, mutta ei käteisvaroja. Maksavatko velalliset osakkaat kolmannelle perijälle tämän osuuden omista varoistaan, kun sitä ei voi kuitata perintöosuudesta? Entä mitä tehdä, kun on epäilys, että kiinteistön arvo on arvioitu alakanttiin?

Perintö

Olen 67 v eläkeläinen, jolla on vaimo ja aikuinen poika. Miten pitää toimia, että kuoltuani puolet pörssiomaisuudestani ja pankkitalletuksistani siirtyy pojalleni? Meillä on vaimon kanssa yhteinen pankkitili. Arvo-osuustili on minun nimissäni.

Perinnön jakautuminen

Olen naimisissa ja varakkaampi kuin puolisoni. Omistamme yhteisen asuntomme puoliksi minkä lisäksi omistan 2 osakehuoneistoa. Jos puolisoni kuolee ennen minua, miten omaisuus jaetaan minun (lapseton) ja puolisoni neljän lapsen kesken?

Perunkirjoitus lesken jälkeen

Olemme sisarusteni kanssa tekemässä perunkirjoitusta äidin jälkeen. Isä on kuollut aiemmin, mutta ositusta tai perinnönjakoa emme ole äidin eläessä tehneet. Vanhemmillamme ei ollut avio-ehtoa. Pitääkö nyt äidin perukirjassa ilmoittaa myös isän omaisuus ja miten tämä tehdään?

Lainan takaisinmaksu

Olen lainannut rahaa toiselle henkilölle, joka ei ole maksanut velkaansa takaisin vaikka sovittu maksupäivä on jo mennyt. Miten voin saada saatavani maksuun?

Riita auton korjauskuluista

Teetimme korjauksen autoon autokorjaamolla, suullisesti sovittiin että jos korjaus ylittää 300€ niin korjaamo ottaa yhteyttä. Kun auto oli valmis lasku oli lähes 1000€. Korjaamo ei suostu luovuttamaan autoa ennen kuin lasku on kokonaan maksettu, mitä tehdä?